Yumurtalık Kistleri

Yumurtalık kistleri pek çok kadında oluşum göstermekte olan bir durumdur. Bu kistlerin bazıları hiçbir tehlikeye sahip değilken bazıları da tehlikeli olabilmektedir. Bu noktada ise mutlaka bir kontrol gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu sayede kişinin durumu öğrenilmekte ve buna göre hareket edilmektedir.

Yumurtalıkta kist nedir? Pek çok kişi bu soruyu sormaktadır. Rahmin her iki yanında da bulunan yumurtalıklarda yumurta gelişimi oluşmaktadır. Progesteron ve östrojen hormonlarının üretimi gerçekleştirilmektedir. Yumurtalık kisti neden olur; genetik sorunlar, hormonal dengesizlik, yağ bezlerinin işlev bozukluğu gibi durumlarda da kist oluşabilmektedir. Oluşan kistler ise çeşidine ve boyutuna göre takip edilmekte veya tedavi edilmektedir.

Yumurtalık Kistleri Nedir?

Yumurtalık Kisti Nedir? Yumurtalıkta kist, yumurtalığın içerisinde ya da yüzeyinde oluşmakta olan genellikle içi dolu olan sıvı keselerdir. Bu keseler, yumurtanın gelişip atıldığı yapıdan, rahim içerisini kaplamakta olan endometrium yapıdan ya da direkt yumurtanın kendisinden oluşabilmektedir. Ayrıca bu kistlerin içerisi berrak sıvı ile dolu olabilmekteyken bazen de akışkan çikolata kıvamında sıvı veya diş, saç, kemik veya yağ ile dolu olabilmektedir. Kistlerin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Kistin çeşidine ve büyüklüğüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilmektedir.

yumurtalik-kisti-nedir

yumurtalik-kisti-neden-olur

Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?

Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir? Kistler şu şekilde ayrılmaktadır:

  • Folikkül kisti: Büyüyüp gelişmekte olan yumurta hücresinin zamanı geldiğinde çatlaması gerekmektedir. Ancak çatlama gerçekleşmez ve büyüme devam ederse bu kist oluşum göstermektedir.
  • Korpus luteum kisti: Korpus luteum, yumurtanın olgunlaşıp atıldığı yapıdır. Adet döneminde parçalanması gerekmektedir ancak parçalanmaz ise kist oluşumu meydana gelmektedir.
  • Endometrioma: Rahim içerisini kaplamakta olan endometrium yapısı yumurtalıklara taştığında kist oluşumu meydana gelmektedir. Kistin içerisi çikolataya benzer bir yapıya sahip olduğundan dolayı çikolata kisti ismi de verilmektedir.
  • Dermoid kist: Olmaması gereken bir dokunun sertleşmesi ile meydana gelmektedir. Genellikle içerisinde kıl, diş, kemik, kıkırdak bulunmaktadır.
  • Seröz Kistadenom: 5 ile 15 cm büyüklüğünde iyi huylu kistlerdir. Ancak nadiren kötü huylu kansere dönüşme ihtimali bulunmaktadır.
  • Müsinöz kistadenom: Yumurtalıklarda görülen en büyük kistler olarak bilinmektedir. 30 cm büyüklüğüne kadar ulaşabilmektedir. İyi huylu kistlerdir.

Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir? Genellikle bu kistler herhangi bir belirti oluşturmamakta ve tesadüfen muayene esnasında fark edilmektedir. Belirti vermeyen kistler ise çok küçük olan geçici kistlerdir. Zaman içerisinde kendiliğinden yok olmaktadır. Eğer kistler büyük ve yayılma eğiliminde ise ciddi belirtiler verebilmektedir. En sık karşılaşılan belirti ise kasıklarda ve karında ağrı oluşumudur. Adet döneminde ya da ilişki esnasında ağrı oluşmasına da yol açabilmektedir. Aynı zamanda adet düzensizliği, adet gecikmesi gibi sorunların oluşmasına da neden olmaktadır.

Yumurtalık Kisti Tanısı Nasıl Konur?

Yumurtalık Kisti Tanısı Nasıl Konur? Çoğunlukla rutin muayene esnasında fark edilmektedir. Aynı zamanda bazı hastalarda bulunan kistler, yoğun karın ağrılarına neden olabilmektedir. Böyle bir durumda da kist olup olmadığı kontrol edilmektedir. Kontrol ile birlikte hastanın durumu detaylı bir şekilde öğrenilmekte ve buna göre uygun bir tedavi gerçekleştirilmektedir.

yumurtalik-kisti-tedavisi

yumurtalik-kisti-ameliyati

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır? Yumurtalıkta oluşan her kist için tedavi yapılmasına gerek duyulmamaktadır. Yumurtalık kistleri neden olur araştırılmalıdır. Çünkü bazı kistler hiçbir zarar oluşturmamakta ve zamanla kendiliğinden kaybolmaktadır. Ancak bu süreçte takibe alınmaktadır. Bunun dışında bazı kistler ise tedaviye gerek duymaktadır. Böyle bir durumda ise bazen ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat bazı durumlar oldukça ciddileşebilmekte ve bundan dolayı da cerrahi tedavi yapılmasına gerek duyulabilmektedir. Cerrahi tedavi yönteminde kist çıkarılmakta ve hastanın hayatının tehlikeye girmesine engel olunmaktadır.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

genel-jinekolojik-operasyonlar
Genel Jinekolojik Operasyonlar

Genel jinekolojik operasyonlar, kadınların iç ve dış genital organları olan vajenden …

Devamını Oku
histerektomi-rahmin-alinmasi
Histerektomi (Rahmin Alınması)

İstanbul histerektomi, cerrahi operasyonlarla rahmin alınması işlemi olarak tanımlanm…

Devamını Oku
laparoskopik-operasyonlar
Laparoskopik Operasyonlar

Laparoskopik operasyonlar, kadın hastalıkları ve doğum alanında ciltte herhangi bir k…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?