Vajinismus ülkemizde sık rastlanan bir sağlık problemidir. Penetrasyon denilen cinsel birleşme sırasında kadında ağrı ve acı hissinin açığa çıkmasına neden olan, cinsel birleşmeye izin vermeyen bir cinsel fonksiyon bozukluğudur.
İçindekiler
Bu problem toplumda oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Kadınların birçoğu bu sorunun sadece kendilerinde olduğunu sanmakta ve cinsellik ile ilgili konuşmaktan çekinmektedirler. tedavinin ertelenmemesi, iyileşme süreci ve hızını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Vajinismus tedavisi için alanında uzman ve deneyimli bir doktor seçimi de oldukça önemlidir.
Vajinismus Nedir?
Vajinismus, dişi cinsel organı olan vajinaya girişi çoğu zaman imkansızlaştıran bir durumdur. Tıbbi tanımı şöyle yapılabilir; Vajinanın dış kısma yakın 3’te birlik kısmını çevreleyen kaslarda istemsiz ve yineleyici kasılmaların olmasıdır. Bu kasılmalara kaygıdan kaynaklı psikolojik semptomlara korku ve ağrı hissi de eşlik edebilir. Genellikle cinsel birleşmeye olanak tanımaz ya da ender olarak zorlama ile son derece ağrılı şekilde cinsel birleşme yaşanabilir.
Görülme sıklığı yüzde 7 civarındadır, cinsel terapi kliniklerine en çok başvuru sebeplerinden biridir. Türkiye gibi geleneksel toplumlarda ilk cinsel ilişkilerde korku, acı hissi, çekinme davranışı sıkça görülebilir fakat bu her zaman bu duruma işaret etmez. Cinsel işlev bozuklukları arasında en yüksek oranda yani yüzde yüz olmak üzere oranda tedavi edilebilen bir cinsel işlev bozukluğudur.
Kesinlikle kadının bile isteye ya da cinsel ilişkiye girmemek için yaptığı bir durum değildir. Kadınların birçoğu bu sorunun yalnızca kendilerinde olduğunu sanmakta ve cinsellik ile ilgili konuşmaktan çekinmektedirler. Söz konusu cinsel sorunlarda tedavinin ertelenmemesi, iyileşme süreci ve hızını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Vajinismus tedavisi için alanında uzman ve deneyimli bir doktor seçmek oldukça önemlidir.
Vajinismus Belirtileri Nedir?
Ön sevişme esnasında sorun yokken birleşme anı geldiğinde istem dışı kasılma, korku ve aşırı panik durumu ya da ilişki yaşamaktan korkmaya bağlı olarak ön sevişme konusunda isteksizlik belirtilerden biridir. Cinsel ilişkinin sancılı ve oldukça ağrılır ve zor gerçekleşmesi (disparoni) ilk bir ya da birkaç zorlu cinsel ilişkiden sonra gerisinin olmaması, ilişkiye girememe, ilişkiyi reddetme durumu semptomlar arasında sayılabilir.
Diğer belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür;
- Jinekolojik muayene sırasında ağrı
- Tampon kullanımı sırasında ağrı
- Cinsel birleşme sırasında kas spazmı yaşanması
- Cinsel birleşmenin zor ya da imkansız olması
- Disparoni(ağrılı cinsel lişki)
- Cinsel birliktelik esnasında ağrı veya rahatsızlık hissetme
- Penisin vajina içerisine zor giriş yapması ya da yapamaması
- Cinsel ilişkiye girememe
- Tampon yerleştirme ya da jinekolojik muayene sırasında ağrı
- Cinsel ilişki öncesinde ya da sırasında genel kas spazmlarının yaşanması
Bu problemi yaşayan kadınlarda yukarıdaki belirtiler ve dereceleri farklılık göstermekle birlikte söz konusu kasılmaların kontrol edilememesi başlıca belirti olarak sayılabilmektedir.
Vajinismus Nedenleri Nedir?
En merak edilen sorulardan biri de vajinismus neden olur sorusudur. Vajinismus nedenleri iki grupta incelenmektedir. Psikolojik nedenler ve yapısal nedenler olarak değerlendirilen söz konusu faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
1. Vajinismusun Yapısal Nedenleri
- Kızlık zarının normalden kalın olması
- Vajinal enfeksiyon varlığı
- Pelvik inflamatuar hastalık öyküsü
- Vajinanın kısa olması
- Vajen içerisinde perde varlığı
2. Vajinismusun Psikolojik Nedenleri
- Stres
- İlk cinsel deneyim sırasında aşırı acı yaşanması
- Partner tarafından cinsel ilişkiye zorlanma
- İlk gece korkusu
- İstismar
Yukarıdaki faktörlerin yanı sıra genellikle kapalı toplumlarda yetişen kadınlarda ve aşırı korumacı aile içerisinde büyüyen kadınlarda görülmektedir. Namus ve günah kavramlarının kadın psikolojisine etkisi söz konusu problemin yaşanmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda cinsel ilişki hakkında yanlış ve abartılı hikayelere maruz kalınması, ebeveynlerinin cinsel ilişkisine şahit olma gibi durumlarda da söz konusu problem görülebilmektedir.
Travmatik olayların yanı sıra kadının kendisini yetersiz hissetmesi, umutsuz hissetmesi ve cinsel ilişki fikrinin aşırı panik ve kaygıya neden olması gibi durumlarda da bu durum açığa çıkabilmektedir.
Vajinismus Türleri Nelerdir?
Vajinismus her yaştan kadının yaşayabileceği bir sorundur ve cinsel ilişki sırasında problem yaşamazken bir sebepten başlayabilir ya da ilk cinsel ilişkiye kadar fark edilemeyebilir. Türleri iki ana başlık altında incelenebilir. İki türün de tedavisi mümkündür.
- Primer Vajinismus: İlk cinsel ilişkiden itibaren hiçbir zaman ağrısız ve kaygısız şekilde cinsel birleşme yaşayamayan kadınların yaşadığı türdür. Jinekolojik muayenede fark edilebilir.
- Sekonder Vajinismus: Bu tür daha önce sorunsuz şekilde ilişki yaşayan ancak bir sebepten ağrı, vajina girişlerinde kasılma ve benzeri sorunları yaşamaya başlayan kadınların yaşadığı türdür.
- Aparoni: Aparoni esasında bazı fiziksel engeller sebebiyle bir bireyin cinsel ilişkiye girememesi durumunu tarif eden bir terimdir. Vajinusmus aslında Aparoni’nin bir alt türü olarak ifade edilebilir.
- Disparoni: Bir cinsel ilişki esnasında bir bireyin ağrı duyması halini tarif eden bir terimdir. Özellikle dış genital bölgede ağrı, yanma ve gerginlik şeklinde görülen ve genellikle ilişkinin ilk dönemlerinde sıkça görülebilen bir durumdur. Disparoni’nin bir türü olarak değerlendirilebilir fakat her ağrı veya gerginlik sorunların bu problemin olduğunu göstermeyebilir.
Vajinismusun Tedavisi Var mı?
Tedavisi, mümkün olan hatta yüzde yüz oranda tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak bu problemi yaşayan kadınlar genellikle tedaviye başvurmayı ertelemektedir ve uzun yıllar boyunca bu problem ile yaşamaktadır. Tedavinin ilk adımı, hastanın durumu kabul etmesi ve tedavi olmak istemesidir.
Hastanın ayrıntılı bir jinekolojik muayene süreci yaşaması, yapısal problemlerin uygun yöntemler ile giderilmesi sonrasında cinsel terapi yöntemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Söz konusu edavide başarıyı etkileyen önemli faktörlerden biri de pelvik egzersizleridir. Söz konusu egzersizler uzmanınızın önerdiği şekilde ve ölçüde uygulandığında oldukça faydalıdır.
İstanbul vajinismus tedavisi konusunda pek çok uzmanın çalışmalar sürdürdüğü bir şehirdir. Son yıllarda tedaviye başvuran kadınların sayısı günden güne artmaktadır.
Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vajinismus, kadınların en çok yaşadığı cinsel fonksiyon bozukluklarından biridir. Psikolojik ya da fizyolojik nedenler ile açığa çıkabilen problemi, kadında pelvik kasların aşırı kasılması ve bunun sonucunda cinsel birleşmeye izin vermemesi olarak açıklanmaktadır. Tüm dünyada oldukça sık görülen problem, günümüzde konforlu bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Kadın genital sisteminde cinsel birleşme sırasında birtakım değişiklikler yaşanmaktadır; vajenin genişlemesi, doğal salgı üretimi gibi değişimler cinsel birleşmeyi kolaylaştırmaktadır. Bu problemde ise pelvik kasları ileri derecede kasılmakta, vajina genişlemek yerine daralmakta ve cinsel birleşmeye izin vermemektedir. Yoğun ağrı ve acı hissine yol açabilen söz konusu problem, çiftler arasında fiziksel ve duygusal birtakım problemlere de yol açabilmektedir.
Vajinismus Kegel ve Parmak Egzersizleri
Parmak egzersizleri sırasında kadın önce kendi parmağını sonra ise eşinin parmağı ile kızlık zarındaki bu deliği aşıp vajina içini hissetmeyi hedeflemelidir. Parmak egzersizlerinde acele edilmemeli ve önce serçe parmaktan başlanmalı ve her hafta biraz daha ilerletilmelidir. Bu konu ile ilgili doktorunuzla konuşarak bilgi alabilirsiniz.
Kegel egzersizi ise günün herhangi bir saatinde herhangi bir yerde rahat şekilde uygulayabileceğiniz egzersizlerdir. Kegel egzersizlerini yapmak için pelvik taban kaslarınızı 3- 10 saniye tutup sonra yine 3- 10 saniye kadar gevşetmelisiniz. Bunu arka arkaya 10 kez tekrar edin. Gün içinde 3 defa bu egzersizleri tekrarlayın. Egzersizleri mesaneniz boşken yapmalısınız. İdrarınızı yaparken bu egzersizleri uygulamayın. Bu egzersizleri günde 5 seanstan fazla yapmanız önerilmez.
Vajinismus olduğumu nasıl anlarım?
Vajinismus olduğunuzu; cinsel ilişki ya da jinekolojik muayene sırasında ağrı hissettiğinizde, cinsel ilişki sırasında aşırı kasılma yaşadığınızda anlayabilirsiniz. Vajinismus problemi tedavi edilmediği sürece kendiliğinden geçmemekte; mutlaka alanında tecrübeli hekimler tarafından tedavi sürecinin yürütülmesi gerekmektedir.
Vajinismus nedir kimlerde görülür?
Vajinismus; cinsel birlikteliğe ve vajen içerisine herhangi bir cismin girişini önleyen bir tür cinsel fonksiyon bozukluğudur.
Vajinismus nasıl düzelir?
Vajinismus; cinsel terapi, dilatasyon tedavisi ve birtakım egzersizlerin uygulanması ile düzelebilmektedir. Söz konusu problemin giderilmesi için mutlaka alanında tecrübeli kadın hastalıkları uzmanına başvurulması önerilmektedir.
Vajinismus ilişkiye girebilir mi?
Vajinismus olan kişi cinsel ilişkiye girdiğinde ağrı, acı ve yoğun kasılma hissetmektedir. İleri derecede vajinismus problemi yaşayan kadınlar ise cinsel ilişkiye girememektedir.
Vajinismus zamanla geçer mi?
Vajinismus zamanla kendiliğinden geçmemekte; alanında uzman profesyoneller tarafından tedavi sürecinin yürütülmesi gerekmektedir.
Vajinismus nasıl gelişir?
Vajinismus problemi yapısal problemler (vajenin kısa olması, vajende perde olması ya da kızlık zarının kalın olması) ya da psikolojik problemler (travmalar, cinsel istismar) ile gelişebilmektedir.
Vajinismus Hamile Kalmaya Engel mi?
Vajinismus problemi yaşayan bir kadın, tam olarak bir cinsel birliktelik olmasa dahi vajina ağzına bırakılan spermler aracılığıyla düşük ihtimalli de olsa hamile kalabilmektedir. Dolayısıyla vajinismus, kişinin hamile kalmasını engelleyen bir rahatsızlık değildir. Ancak unutulmamalıdır ki kişi hamile kaldıktan sonra vajinismus sebebiyle, jinekolojik muayene ve doğum sırasında ağrı, acı ve rahatsızlık hissetmektedir. Vajinismus tedavisini kesinlikle ertlememek gerekmektedir.
Tüm Yorumlar