PRP, platelet ve büyüme faktörlerinden zengin plazma anlamına gelir. Kişinin kendi ka…
Devamını OkuGebe kalamama; tıp literatüründe infertilite, halk arasında ise kısırlık olarak tanım…
Devamını Okuİnfertilite halk arasında kısırlık olarak da tanımlanmaktadır. 35 yaşlarının altında …
Devamını Okuİntrauterin inseminasyon, erkeğe ait spermin özel yıkama ve hazırlama işlemlerinden s…
Devamını OkuKısırlık tedavisi, çiftlerin cinsel anlamda aktif olmasına ve doğum kontrol yöntemler…
Devamını OkuTüp bebek tedavisi, bebeği olmayan çiftlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Uzun süredir uygulanan bu yöntem günümüzde de popüler tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Kısırlıktan, erkeklerde sperm kalitesinin düşük olmasından ya da ileri yaştan dolayı bebeği olmayan çiftlere bu yöntem uygulanmaktadır. Günümüz teknolojisinde en sık tercih edilenler arasında yer alan bu tedavi yönteminde, kadın ve erkek üreme hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilmektedir. Daha sonra ise döllenen yumurta anne rahmine yerleştirilmektedir. Kısacası yapay bir döllenme yöntemi olduğu söylenebilmektedir.
Döllenme belirli koşullar altında gerçekleştirildikten sonra yumurta, bölünme sürecine girmektedir. Ardından embriyo adı verilen yapıya dönüşmektedir. Oluşan bu yapı anne rahmine yerleştirilmektedir. Yerleştirilen embriyo, rahimde tutunduğunda ise gebelik süreci başlamaktadır.
Kısırlık; bebek sahibi olamama durumudur ve tıp literatüründe infertilite olarak da adlandırılan kısırlık; günümüzde tedavi oranı yüksek bir problemdir. Tüp bebek tedavisi ile son yıllarda pek çok çift bebek sahibi olmaktadır.
‘’Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır?’’ sorusu merak edilenler arasında yer almaktadır. Öncelikle anne adayından alınan yumurtalar ve baba adayından alınan spermler laboratuvar ortamında döllenmektedir. Ardından embriyo diye tabir edilen bir yapı oluşmaktadır. Oluşan embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilmektedir. Daha sonra ise embriyonun anne rahmine tutunma sürecine girilmektedir. Ortalama 2 haftalık bir süreçte anne adayının kan değerleri takip edilmektedir. Test kontrollerinin sonucunda eğer embriyo rahme tutunursa başarılı bir tüp bebek tedavisi yöntemi uygulanmış olmaktadır. Daha sonra ise gebelik süreci başlamaktadır. Tüp bebek tedavisi aracılığı ile başlayan gebelik sürecinin doğal yollarla başlayan gebelik sürecinden herhangi bir farkı bulunmamaktadır.
İstanbul tüp bebek tedavisi kısaca, erkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanarak ve rahim içerisinde yerleştirilerek uygulanmaktadır. Anne adayının yaşı 35 altı ise 1 yıl korunmasız denemeden sonra gebelik gerçekleşmediği, 35 üstü ise 6 ay korunmasız denemeden sonra gebelik gerçekleşmediği durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulması önerilmektedir.
İstanbul tüp bebek tedavisi öncesi anne adayı genel sağlık taramasından geçmekte; üreme sisteminde gebeliği olumsuz etkileyecek herhangi bir durum tespitinde tedavi edilmektedir. Baba adayında ise sperm kalitesi ve hareketliliğinin ölçülmesi gerekmektedir.
Tüp bebek tedavisi aşamaları, ilk olarak anne adayı ve baba adayının muayene edilmesi ile başlamaktadır. Muayene sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmektedir. Çiftin geçmişte yaşanan sağlık problemleri ve testlerinin sonuçlarına bakılmaktadır. Daha sonra elde edilen veriler sayesinde tüp bebek tedavisinin nasıl yapılacağı belirlenmektedir. Başlangıç aşamasında ise yumurtalıkları uyarma ve yumurta oluşturma süreci başlamaktadır. Yumurta geliştirici ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Verilen ilaçların dozu hastanın sağlık durumuna ve yaşına göre değişiklik göstermektedir. Bu süreç ortalama 10 gün devam etmektedir. Ardından gelişen yumurtalar, toplanmaktadır ve laboratuvar ortamında döllenme süreci için saklanmaktadır.
Baba adayından alınan spermler ile yumurta, laboratuvar ortamında birleştirilmektedir. Vücut ortamını andıran cihazlar içerisinde bir hafta boyunca takip edilmektedir. Döllenen yumurtalar, rahim içerisine yerleştirilmektedir. Tüm bunların ardından anne adayının değerleri takip edilmektedir. Yaklaşık 12 gün süren takip sonucunda anne adayına gebelik testi yapılmaktadır.
İstanbul tüp bebek tedavisi aşamaları, söz konusu tedaviye başvuracak çiftlerin sıklıkla merak ettiği bir konudur. Yaklaşık 20 gün süren tüp bebek tedavisini 5 aşamada incelemek doğru olacaktır.
Anne adayının yumurtalık rezervindeki yumurtaların olgunluk sürecine katkı amacı ile hormon tedavisi uygulanmaktadır. Yumurta sayısı ve kalitelerinin artırılması amaçlanan bu aşamada Hmg ve FSH hormonları ile yumurta büyüklüğü 18 mm üzerine çıkarılmaktadır. İstenilen büyüklüğe ulaşıldığında ise çatlatma iğnesi uygulanmaktadır.
Çatlatma iğnesi sonrası ilk 36 saat içerisinde OPU işlemi ile yumurta toplama işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu aşamada sedasyon aneljezi uygulanmaktadır ve yaklaşık 30 dakika kadar sürmektedir.
Bu aşamada baba adayı sperm odasında mastürbasyon yolu ile sperm örneği almaktadır. Azospermi (sperm olmaması) durumunda ise cerrahi yolla yumurtalıklardan sperm elde edilmektedir.
Anne adayından alınan yumurta; baba adayından alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllendirilmesi işlemidir. Bu işlem klasik tüp bebek tedavisinde tarif ediliği şekildedir. Mikroenjeksiyon tekniğinde ise sperm hücresi yumurta hücresi içerisine enjekte edilmektedir.
Embriyo tedavisi, tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Bu aşamada laboratuvar ortamında elde edilmiş embriyo, anne adayının rahmine transfer edilmektedir. Bu işlem sırasında anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmamakla birlikte ultrason eşliğinde uygulanmaktadır.
Tüp bebek tedavisi merkezi, çiftlerin talepleri doğrultusunda onlara en uygun olan tedaviyi uygulamaktadır. Çeşitli muayenelerden geçen anne adayı ve baba adayının test sonuçları doğrultusunda hareket edilmektedir. Böylelikle sağlık durumlarına uygun olan yol izlenmektedir. Tüp bebek tedavisinde en önemli noktalardan bir tanesi doğru tedavi sürecinin tercih edilmesidir. Eğer doğru bir tüp bebek tedavisi uygulanırsa çiftler, büyük olasılıkla bebek sahibi olabilmektedir. Ancak bu durum tamamen çiftlerin sağlık duruma bağlıdır.
Tüp bebek tedavisi son yıllarda kısırlık probleminde uygulanan yöntemler arasında altın standart haline gelmiştir. Günümüzde başarı oranı oldukça yüksek olan tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olmak isteyen ancak 1 yıl boyunca korunmasız şekilde denediği halde gebelik yaşamayan çiftlerin başvurduğu bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu yazımızda tüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek tedavisi aşamaları nelerdir ve tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır gibi soruları cevaplandıracağız.
Tüp bebek tedavisi; tıp literatüründe IVF olarak da tanımlanan ve yardımcı üreme yöntemi olarak kabul edilen bir süreçtir. Tüp bebek tedavisi, uzun uğraşlara rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu ve günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavisidir.
Nedeni açıklanamayan kısırlık, sperm kalitesinde düşüklük, sperm hareketlerinde yetersizlik, fallop tüplerinde tıkanıklık ya da herhangi bir nedenle yapısal bozukluk varlığı, ileri yaş, anne adayının kilosunun normalden az ya da çok olması gibi nedenler ile bebek sahibi olamayan çiftler, infertilite tedavisi arasında başarı oranı oldukça yüksek olan tüp bebek yöntemine başvurmaktadır.
Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerde başarı ile uygulanan tüp bebek yöntemi günümüzde pek çok hekim tarafından tüp bebek merkezlerinde uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavisinde başarıyı belirleyen önemli noktalardan biri; öncesi hazırlık sürecinin nitelikli bir şekilde yaşanmasıdır. Bu nedenle tüp bebek doktoru seçiminde güçlü iletişim kurabileceğiniz, tüm soruların cevabını ayrıntılı bir şekilde verebilecek bir hekim ve tüp bebek merkezi seçmeniz önerilmektedir. Öyle ki özellikle anne adayları için söz konusu süreç psikolojik açıdan zorlayıcı olabilmektedir. Tedavinin başarılı bir şekilde tamamlanabilmesi için annenin kendini rahat hissetmesi oldukça önemlidir.
Tüp bebek tedavisinde ilk adım olarak kadın bireyin yumurtalık rezervleri kontrol edilip değerlendirilmektedir. Yumurtalık rezervleri, adetin üçüncü gününde gerçekleştirilen birtakım hormon testleri ve ultrasonografi aracılığıyla kontrol edilmektedir.
Yumurtalık rezervleri kontrol edilip incelendikten sonra rezervlerin durumu uygun görülürse 45 yaşa kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat yine de yaşın ilerlemesine bağlı olarak tüp bebek tedavisinde de bazen olumsuz sonuçlar alınabilmektedir. Bireylerin yaşı ilerledikçe çocuk sahibi olma ihtimali de bir o kadar düşmektedir. Bu yüzden 1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmayan çiftler, yaş ilerlemeden alanında deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmelidir.
İstanbul tüp bebek tedavisi alanında oldukça gelişmiş bir şehirdir. İstanbul tüp bebek tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için 0 532 638 35 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz
İstanbulda en iyi tüp bebek doktoru tarafından uygulanan tüp bebek tedavisi, çiftlerin sağlık durumlarına göre hareket etmektedir. İlk aşamada yapılan muayene sayesinde anne ve baba adaylarının sağlık durumları kontrol edilmektedir. Böylece uygulanacak en iyi yöntem seçilmektedir.
Intra uterin inseminasyon (IUI , aşılama), basit ve güvenli bir işlemdir.Yıkanmış ve konsantre edilmiş spermlerin, yumurta veya yumurtaların çatladığı sırada rahim içine enjekte edilmesidir. Spermler rahim içinden tüplere gider ve tüpte bekleyen yumurtayı döller.
Aşılama, yaklaşık 1-2 dakikada yapılır ve sonrasında 15 ila 20 dakika kadar hasta rahat pozisyonda dinledirilir. Genellikle muayenehane veya klinikte yapılır. Aşılama işleminde hasta jinekolojik masaya alınır, vajinaya spekulum yerleştirilir.
İşlemden sonra, kısa bir süre sırt üstü yatılır. Prosedür bittikten sonra normal günlük aktivitelere devam edilebilir. İşlemden sonra bir, iki gün hafif lekelenme olabilir. 2 hafta sonra gebelik testi yapılmalıdır.
Tüp bebek işlemi sırasında, çok sayıda olgun yumurta elde edilmesi amaçlanır. Bunun içinde her aşamada bir takım ilaçlar kullanılır.
Takip sırasında folikül gelişimini değerlendirmek için,
Bazen aşağıdaki nedenlerden biri nedeniyle, OPU dan önce tüp bebek tedavisi iptal edilebilir;
OPU son enjeksiyondan 34 ila 36 saat sonra genelde anestezi altında yapılır.
OPU günü, erkekten mastürbasyon yoluyla klinikte meni örneği alınır.
Tüp bebek işlemi için en yayın olarak, İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) yöntemi kullanılmaktadır. ICSI de tek sağlıklı sperm olgun yumurtanın içine doğrudan enjekte edilir.
Embriyo Transferi Genellikle OPU dan İki- Beş Gün Sonra Gerçekleşir.
Yumurta alımından yaklaşık 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir.
Tüp bebek tedavisi fiyatları, anne adayı ve baba adayının sağlık durumlarına uygun olarak belirlenmektedir. Çiftlerin sağlık kontrollerinin sonucunda nasıl bir yöntem izleneceği seçilmektedir ve böylelikle aşamalar belirlenmektedir. Belirlenen aşamalar doğrultusunda hareket edildiğinden tüp bebek tedavisi fiyatları değişiklik göstermektedir. Her çifte uygulanan aşama farklılık gösterebilmektedir. Kısacası tüp bebek tedavisi fiyatları, çiftlere özel olarak belirlenmektedir.