Sezaryen

Sezaryen ile doğum, doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede anestezi altında karına ve uterusa cerrahi insizyon yapılarak gerçekleştirilmesine denmektedir. Sezaryen doğum yöntemine farklı sebeplerden dolayı başvurulmaktadır.

Sezaryen Doğum Nedir?

Doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede anestezi altında karına ve uterusa cerrahi insizyon yapılarak gerçekleştirilmesine sezaryen ile doğum adı verilir. Sezaryen sırasında kadın doğumcu, çocuk doktoru ve bebek hemşiresi , anestezi doktoru ve yardımcı hemşireler hazır bulunmalıdır.

Anestezi şekli genel, spinal ya da epidural olabilir. Şartlara ve hasta isteğine göre karar verilir. Karın bölgesi antiseptik solüsyonla silinir ve örtülür sonra sezaryen operasyonuna başlanır. Bu işlemde karnın alt bölgesine yaklaşık 11-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Karın katları geçilip karın boşluğuna girilir sonrasında rahme kesi yapılır ve bebek, anne rahminden çıkarılır. Göbek kordonu kesilip bebek hemşiresi ve çocuk doktoruna teslim edilir. Sonrasında plasenta ve ekleri tam olarak çıkarılır ve açılan batın katları uygun sütürler ile kapatılır.

Sezaryen, sonuçta bir cerrahi operasyondur. 1-2 hafta kadar süren iyileşme süreci vardır. Ağrı kesici ve antibiyotik genelde kullanılır.

Doğum şekline, gebelik takibi sırasında ya da normal doğum travayı sırasında annede ya da bebekte gelişen acil durumlar sonucunda karar verilebilir.

Sezaryen doğum, doğum yapacak kadınların karnında ve rahminde kesi oluşturularak bebeğin dışarı alındığı doğum yöntemidir. Doğuma yakın bir zaman kaldığında ya da hamilelik sürecinde bebek ya da annenin sağlığında ani değişimler meydana gelebilmektedir.

Eğer böyle bir durum gelişirse bebek, normal doğum yerine sezaryen doğum ile dışarı alınabilmektedir. Bu yöntem annenin ya da bebeğin zarar görmemesi için uygulanan yöntemlerden biri olarak gösterilmektedir. Hatta gelişen olumsuz durumlardan dolayı güçleşen doğum süreci nedeniyle bebek dostu yöntem olarak da anılmaktadır. Anne adayının vajinal doğum yapması tehlikeli ise sezaryen doğum uygun görülmektedir.

Bebeklerini sezaryen ile dünyaya getiren annelerin merak ettiği konulardan biri ise sezaryen sonrası normal doğumdur.

sezaryen-dogum-nedir

sezaryen-dogum-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

İstanbul sezaryen doğum nasıl yapılır?’’ sorusu, anne adaylarının merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Öncelikle sezaryen doğum, cerrahi bir operasyondur. Gerçekleştirilecek olan bu operasyona, anne adayının doktoru başta olmak üzere birçok sağlık personeli katılmaktadır. Sezaryen doğum operasyonu spinal ya da epidural anestezi yöntemiyle uygulanmaktadır. Bunun yanında işlem başlamadan mesaneye sonda yerleştirilmektedir ve böylelikle mesane kontrol altına alınmaktadır. Ardından karın bölgesi antiseptik solüsyon ile temizlenmektedir.

Tüm bu işlemler belirlendikten ve gerçekleştirildikten sonra operasyon başlamaktadır. Karnın alt kısmına bir kesi atılmakta ve doğumun başlangıcı gerçekleştirilmektedir. Bu kesi ortalama 10-15 cm arasında olmaktadır. Kişinin karın katlarına kesi atılarak rahmine ulaşılmaktadır. Rahme ulaşıldıktan sonra bebek oradan çıkarılmaktadır. Daha sonra ise kordonu kesilmekte ve kontrolleri gerçekleştirilmektedir. Böylelikle doğum işlemi gerçekleştirilmekte ve kesi atılan kısımlar dikilerek operasyon tamamlanmaktadır.

Sezaryen doğum gerçekleştiren kadınlar, bir sonraki doğumunun normal doğum olarak gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak etmedir. Yazımızda sezaryen sonrası normal doğum konusunu ayrıntıları ile ele alacağız.

Hangi Durumlarda Sezaryen Yapılır?

Sezaryen doğumun nedenlerini 3 ana başlık altında incelemek mümkündür.

Bebeğe ve Plasentaya Bağlı Nedenler

  • Doğum ağrıları başlamadan önce bebeğin sıkıntıya girmesi,
  • Bebeğin annenin yapısına göre büyük, kilolu olması,
  • Plasentanın rahim ağzını kapaması (Plasenta Previa),
  • Plasentanın doğumdan önce yerinden ayrılması (Plasenta dekolmanı),
  • Bebeğin başı önde olmasına karşın alın ve yüz gelişlerde ve bebeğin doğum yoluna makat, ayak veya kolu ile girmesi durumlarında sezaryen yapılabilir.

Anneye Bağlı Nedenler

  • Daha önce rahim ile ilgili bir operasyon geçirmiş olmak (myomektomi),
  • Doğum kanalının doğuma engel olacak derecede dar olması,
  • Genital bölgede aktif viral enfeksiyonların varlığı (uçuk veya kondilom gibi),
  • Anneye ait bazı sistemik hastalıkların var olduğu durumlar.

Doğum Sırasında Saptanan Sezaryen Nedenleri

  • Normal doğumun gerçekleşememesi,
  • Doğum eylemi sırasında yoğun kanama veya bebeğin kalp atışlarında düşme olması durumlarında sezaryene geçilir.

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Mümkün mü?

Sezaryen sonrası vajinal doğum olabilir. Öncelikle normal doğumu zorlaştırabilecek hiçbir problemin olmaması gerekir. Anne adayı ve eşinin olabilecek tüm riskleri detaylı bir şekilde dinleyip, okuyup sonra da onay vermesi gerekir. Anne rahminin yırtılması, kanama ve bebek kaybı gibi risklerin az da olsa bulunduğu bu durum, riskli bir doğum şeklidir. Her an sezaryene geçilebileceği ihtimalini hasta ve eşi bilmelidir.

Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürmektedir?

Sezaryen doğum ameliyatı ortalama olarak 30-40 dakika arasında sürmektedir. Hasta, sezaryen doğuma alınmadan önce ameliyat hazırlığı yapılır ve gerekli anestezinin uygulanması işlemleri beklenir. Sezaryen ameliyatı, alanında uzman ve deneyimli kadın hastalıkları ve doğum doktoru tarafından gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.

sezaryen-sonrasi-normal-dogu

sezaryen-dogum-nasil-yapilir

Sezaryen Doğum Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Olur?

Sezaryen doğumun gerçekleştirilebilmesi için gebelik süresinin minimum 37.haftaya kadar ilerlemesi beklenmektedir. Gebeliğin 37. haftası ve sonrasında sezaryen doğum mümkün olmaktadır.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Olur mu?

İstanbul sezaryen doğum sonrası normal doğum, bir kadının önce sezaryen doğum yapması ardından olacak bebeğini ise normal doğum yoluyla doğurmasıdır. Sezaryen doğum, bebeğin anne karnından cerrahi operasyon yöntemiyle çıkarılmasına denilmektedir. Normal doğum ise annenin bebeğini vajinal yöntemle doğurmasıdır.

Kadınlar arasında merak uyandıran sezaryen sonrası normal doğum yöntemi uygulanması, eski dönemlerde tehlikeli olarak görülmekteydi. Çünkü önceki doğumda açılan kesinin, normal doğum esnasında açılmasından endişe duyulmaktaydı. Ancak son dönemlerde bu durumun nadir olduğu ve sezaryen sonrası normal doğum yapılabileceği düşünülmektedir. Bundan dolayı da daha önce sezaryen doğum yapmış olan kadınlar, sezaryen ve normal doğum arasında tercihte bulunabilmektedir.

Ancak bu durum kişinin sağlık durumuna göre değişim gösterebilmektedir. Muayene sonucunda uygun görülürse kadınlar, sezaryen sonrasında normal doğum yapabilmektedir. Eğer uygun görülmez ise yeniden sezaryen doğum ile bebek alınmaktadır.

İstanbul sezaryen sonrası normal doğum yapılabilmesi için annenin sağlık durumu kontrol edilmektedir. Yapılan kontroller sonucunda eğer uygun görülürse sezaryen doğum sonrası normal doğum gerçekleştirilmektedir. Aksi bir durum olacağı tahmin ediliyorsa anne yeniden sezaryen doğuma yönlendirilmektedir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Güvenli mi?

Bahsettiğimiz gibi önceki yıllarda bir kadın eğer sezaryen doğum gerçekleştirdiyse sonraki doğumlarının da sezaryen olması gerektiği yönünde düşünceler mevcuttu. Bunun sebebi, sezaryen doğum esnasında yapılan kesilerin, sezaryen sonrası normal doğumda açılıp tehlike oluşturacağı yönündeydi.

Son yıllarda gerçekleştirilen sezaryen sonrası normal doğumlarda, çok nadir olarak endişe verici durumlar görülmüştür.

Sezaryen sonrası normal doğumun gerçekleştirilebilmesi için öncelikle alanında deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene olmak gerekmektedir. Doktorun detaylı muayene ve incelemeleri sonucunda sezaryen sonrası normal doğumun sağlıklı olup olmayacağı belirlenmektedir.

Sezaryen Doğum ile Normal Doğum Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sezaryen doğum ile normal doğum arasında birçok farkın olduğunu söylemek mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki bir doğum yönteminin diğerine göre daha üstün olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Doğumun sezaryen ile mi yoksa normal doğum olarak mı gerçekleşeceği birden fazla faktöre göre değişmektedir. Hamilelik sürecinin gelişimi, anne adayının sağlık durumu, doğum öncesinde veya doğum esnasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar, doğumun hangi yöntem ile gerçekleşeceğini belirleyici unsurlardır.

Sezaryen Doğum Fiyatları 2023

İstanbul sezaryen doğum fiyatları, doğum yapacak annenin sağlık durumuna göre ve operasyonun gidişatına göre değişim göstermektedir. Son dönemlerin önde gelen operasyonlarından biri olan sezaryen doğum, vajinal doğum yönteminin mümkün olmadığı ve tehlikeli olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Kısacası doğum yapacak kadının ve bebeğin sağlığı düşünülerek bu yöntem tercih edilebilmektedir.

Bu yöntem uygulanmadan önce annenin ve bebeğin sağlığı kontrol edilmektedir ve detaylı bir muayene gerçekleştirilmektedir. Muayene ardından operasyonun uygunluğu doğrultusunda yapılacak aşamalar belirlenmektedir. Ardından buna yönelik işlemler başlatılmaktadır. Doğumdan doğuma değişen sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı da sezaryen doğum fiyatlarında kişiye uygun olacak şekilde değişim görülebilmektedir. Ancak muayenelerin tam yapılması ve sezaryen doğumun uygun olup olmadığı belirlenmesi gerekmektedir.

Anne ve bebeğin sağlığı doğrultusunda mecburi olarak yapılan sezaryen doğum, isteğe bağlı olarak da yapılabilmektedir. Kontroller sonucunda herhangi bir sorun olmadığı görülürse istenilen yöntem uygulanabilmektedir.

Sezaryen sonrası normal doğum ve sezaryen doğum ile ilgili daha çok bilgi almak için +90 532 638 35 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dogum-sonrasi-depresyon-postpartum-depresyon
Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon)

Doğum sonrası depresyon (Postpartum depresyon), yeni anne olan kadınların büyük bir k…

Devamını Oku
dusuk-nedir
Düşük

Düşük, tıp literatüründe abortus olarak bilinmektedir. Düşük, gebeliğin 20.haftasında…

Devamını Oku
dogum-kontrol
Doğum Kontrol

Günümüzde pek çok farklı doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanm…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?