İntrauterin İnseminasyon

İntrauterin inseminasyon, erkeğe ait spermin özel yıkama ve hazırlama işlemlerinden sonra rahim içerisine ince bir kanül aracılığı ile yerleştirilme işlemi olarak tanımlanmaktadır. İlk uygulanan tedavi seçeneklerinden biri olduğu bilinmekte ve kısaca IUI olarak ifade edilmektedir.

Açıklanamayan infertilite, hafif sperm bozuklukları, rahim ağzı salgısı bozuklukları, hafif endometriozis gibi durumlar mevcut ise uygulanmakta olan bir yöntemdir. Bu işlem herhangi bir ilaç tedavisi olmadan normal adet siklusları içinde yapılabilmektedir. Aynı zamanda genellikle yumurtaların uyarılması için ilaç verilmesini takiben gerçekleştirilmektedir.

Uyarma ile birlikte hedeflenmekte olan durum 2 ile 3 yumurtanın gelişmesidir. İlaç regl döneminin 3. veya 5. günü verilmeye başlanmaktadır. Yumurta gelişimi ise ultrason ile takip edilmektedir. Yeterli gelişim kaydedilmekte ve yumurtalama da tetiklendikten 36 saat sonra eşten alınan spermler ince bir kateter aracılığı ile kadının rahminin içerisine enjekte edilmektedir. 

Eğer ilk uygulama gebelik elde edilememiş ise tekrar işlem yapılabilmektedir. Aynı zamanda hastanın yaşı 35 üzerinde ise ya da kısırlık durumu çok uzun zamandır devam etmekte ise işlem 2 veya 3 uygulama ile sınırlandırılmaktadır.

intrauterin-inseminasyon-ne-demek

inseminasyon-nasil-yapilir

İntrauterin İnseminasyon Nasıl Yapılır?

Aşılama olarak da bilinmekte olan bu işlemde ilk olarak yumurtalıklar için yumurtalama yapmakta olan ilaçlar kullanılmaktadır. Böylelikle en az 2 veya 3 yumurtanın gelişmesi sağlanmaktadır. Belirli aralıklar ile yumurtalıklar ultrason takibine alınmaktadır. Vücudun gebeliğe hazır olduğu düşünüldüğünde çatlama iğnesi enjeksiyonu yapılmaktadır. İğne uygulandıktan 36 saat sonra ise aşılama yapılması uygun görülmektedir. İşlemden 3-4 gün öncesine kadar cinsel perhiz uygulanması istenmektedir.

Uygulama öncesinde sperm alınmaktadır. Meninin direkt kadına uygulanması sakıncalıdır. Bundan dolayı öncelikle laboratuvarda hazırlık gerçekleştirilmektedir. Laboratuvarda işlem ortalama 2 saat sürebilmekte ardından özel bir yöntem ile yıkanarak kalitesi arttırılmaktadır. Spermlerin gelmesinin ardından hasta jinekolojik masaya yatırılmaktadır. Daha sonra ise spermler rahim içerisine gönderilmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra hastanın yaklaşık 20 dakika aynı pozisyonda dinlenmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemlerden sonra gebeliğin tutunabilmesi için bazı hormonal ilaçlar ile destek verilebilmektedir.

Iui Ne Zaman Yapılır?

Aşılama işleminin öncesinde yumurtalama ilaçlarının kullanılması yumurta sayısını ve kalitesini artırmaktadır. Böylelikle başarı şansı da artmaktadır. Yumurtalama ilaçlarına ise adetin 2. veya 3. gününde başlanmaktadır. Ardından hasta ultrason ile takibe alınmaktadır. Ultrason takipleri esnasında hormon tetkikleri ve yumurta olgunlaşması takibe alınmaktadır. Yumurtalar olgunlaştığında yumurtaları çatlatıcı iğne yapılmaktadır. Bu işlemde yaklaşık 36 saat sonra ise aşılama işlemi gerçekleştirilmektedir.

Oldukça basit bir işlemdir ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Birkaç dakika içerisinde işlem bitirilmektedir. Vajinal bölgeye yerleştirilen muayene aleti ile rahim ağzı görüntülenmektedir. Rahim ağzında geçirilen ince bir kateter yardımı ile işlem birkaç dakika içerisinde sonlandırılmaktadır.

insaminasyon-kanulu-nedir

inseminasyon-gebelik-nedir

İnseminasyon Ne Demek?

Halk arasında aşılama yöntemi olarak da bilinmektedir. Bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanmaktadır. Bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olma şanslarını arttırmakta olan bir yöntemdir. Bu işlemin gerçekleştirilebilme içinde öncelikle hangi dönemde uygulanması gerektiği yani doğru dönem tespit edilmektedir. Gebelik durumunun oluşabilmesi için mutlaka kadının yumurtalama döneminde olması ve yumurta ile spermin buluşması gerekmektedir.

Yumurtlama olmayan durumlarda gebeliğin gerçekleşmesi mümkün değildir. Kadınlarda her ay bir defa yumurtalama gerçekleşmekte ve yumurta 24 saat canlı kalmaktadır. Aşılama tedavisi içinse bu dönemlerin doğru bir şekilde takip edilmesi ve işlemin doğru zamanda yapılması gerekmektedir. Böylelikle kısırlık nedeni ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olabilme şansları arttırılmaktadır.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

prp-tedavisi
PRP Tedavisi

PRP, platelet ve büyüme faktörlerinden zengin plazma anlamına gelir. Kişinin kendi ka…

Devamını Oku
gebe-kalamama
Gebe Kalamama

Gebe kalamama; tıp literatüründe infertilite, halk arasında ise kısırlık olarak tanım…

Devamını Oku
infertilite
İnfertilite

İnfertilite halk arasında kısırlık olarak da tanımlanmaktadır. 35 yaşlarının altında …

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?