Histerektomi (Rahmin Alınması)

Histerektomi kısaca, çeşitli nedenlerden dolayı rahmin, kadın vücudundan tümüyle alınması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Kadın üreme sistemi genel hatları ile yumurta ve cinsiyet hormonlarının üretimi görevini üstlenmektedir. Böylece kadın üreme hücresinin yani yumurtanın, erkek üreme hücresi ile birleşip döllenmiş yumurta oluşması için uygun ortam sağlanmaktadır.

Kadın üreme sisteminde oluşan çeşitli sorunlardan dolayı rahmin alınması ameliyatı yani histerektomi gerçekleştirilmektedir. Bu yazımızda histerektomi (rahmin alınması) ile ilgili tüm detayları ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Histerektomi Nedir?

İstanbul histerektomi, cerrahi operasyonlarla rahmin alınması işlemi olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, farklı nedenlerden kaynaklı olabilmektedir. Kadınlara uygulanan bu operasyon sonrasında adet görülmemekte ve hamile kalınmamaktadır. Pek çok farklı nedende dolayı uygulanan bu yöntem; rahim sarkmasından, miyom ve kanserden ya da anormal kanamalardan dolayı gerçekleştirilebilmektedir.

Yapılan histerektomi operasyonu sonucunda iyileşme süresi, ameliyat türüne göre değişim göstermektedir. Ancak ortalama süre dört ile altı hafta olarak söylenebilmektedir. Rahmi alınacak hastanın sağlık durumuna göre değişim görülebilmektedir. Hastanın ameliyat nedenine bağlı olarak yumurtalıkların çevresinde bulunan organların ya da dokuların alınmasını da içerebilmektedir.

Histerektomi Nasıl Uygulanır?

İstanbul histerektomi operasyonunun pek çok farklı yöntemi bulunmaktadır. Ancak her yöntem anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Abdominal histerektomi yönteminde karın üzerine bir kesi atılmaktadır. Böylelikle karın üzerine atılan kesi yardımıyla rahme ulaşılmaktadır. Daha sonrasında ise rahim çıkarılmaktadır. Operasyon sonrasında ise karın üzerinde açılan kesi, iyileşme göstermektedir.

Bir diğer yöntem ise vajinal histerektomidir. Vajinal histerektomi yönteminde vajina aracılığı ile rahme ulaşılmaktadır. Bu yöntemde karın yerine vajina kısmına kesi atılmakta ve böylece rahme ulaşılmaktadır. Vajinal histerektomi yönteminde kesi atılan kısım karın duvarı dışında olmaktadır. Bundan dolayı da operasyon sonrasında atılan kesiden kaynaklanan yara izi görülmemektedir.

Başka bir histerektomi yönteminde ise karın bölgesine bir tane büyük kesi atılmasının yerine birkaç adet ufak kesi atılmaktadır. Atılan kesiler aracılığıyla karın içerisine kamera ve ameliyat aletleri ulaştırılmaktadır. Yöntemin ismi ise laparoskopik histerektomi olarak adlandırılmaktadır. Karın içerisine kesiler aracılığı ile ulaştırılan kamera sayesinde rahmin olduğu bölge belirlenmektedir. Ardından ise diğer kesilerden ulaştırılan ameliyat malzemeleri kullanılmakta ve rahim bu şekilde alınmaktadır. Operasyon sonrasında hastanın karnında ufak birkaç yara izi oluşmaktadır.

istanbul-histerektomi-ameliyati

histerektomi-yapilmazsa-ne-olur

Histerektomi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

İstanbul histerektomi gerektiren durumlar arasında pek çok farklı sebep bulunmaktadır. Bunlardan ilki, iyi huylu ya da kötü huylu myomlardan dolayı kaynaklanmaktadır. En sık görülen nedenlerden birini de bu myomlar oluşturmaktadır. Myomlar; kadınlarda adet düzensizliği, kansızlık, ağrı, sancı gibi birçok probleme yol açabilmektedir.

Eğer bu durum ilerleme gösteriyor ve daha sıkıntılı bir hale geliyorsa histerektomi operasyonu uygun görülebilmektedir. Başka bir histerektomi gerektiren neden ise kanser olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri ya da yumurtalık kanseri bu operasyonun nedenleri arasında yer almaktadır. Bunun yanında tedavilere yanıt vermeyen adet düzensizlikleri de bu operasyonun gerçekleştirilmesinin nedeni olmaktadır. Ayrıca rahim sarkması, endometriozis ve diğer nedenler yine bu operasyonun uygulanmasına neden olabilmektedir.

Histerektominin Yararları Nelerdir?

Histerektominin yararları arasında birçok sıkıntının kaybolması gösterilebilir. Bu sıkıntılar ağrı, sancı, adet düzensizliği ve kanserli hücrelerin alınması olarak tanımlanabilmektedir. Bu noktada histerektominin neden gerektiği önemli bir detaydır. Neden kaynaklandığına bağlı olarak kişinin hayatına pek çok olumlu katkısı olabilmektedir. Eğer şikayetler hastanın hayatını engelliyor ve sağlığını bozuyorsa histerektomi operasyonu sonucunda bu şikayetler son bulabilmektedir. Böylelikle kişinin hayatına artısı olduğu söylenebilmektedir.

Histerektominin Riskleri Nelerdir?

Histerektominin riskleri arasında her cerrahi operasyonda olduğu gibi birtakım olumsuz sonuçlar olabilmektedir. Risk durumu ve oluşabilecek sorunlar yapılan histerektomi yöntemine göre değişim gösterebilmektedir. Laparosopik yöntemde gazın, olması gerekenden fazla verilmesi kontrolsüz kanamalara neden olabilmektedir. Diğer yöntemlerde de bulunan riskler tamamen kişinin sağlık durumuna göre değişim göstermektedir.

Hastaya uygulanan muayene ile birlikte histerektomi operasyonunun neden gerekli olduğuna bakılmakta ve buna uygun bir yöntem tercih edilmektedir. Kişiye uygun olarak seçilen yöntem, riskleri değiştirmektedir. Ancak yapılan muayeneler sonucunda gerekli önlemler alınmaktadır. Bu sayede riskli durumların ortaya çıkma ihtimali azaltılmaktadır. Kısacası riskler, seçilen yönteme ve hastanın sağlık durumuna göre değişim göstermektedir.

Histerektomi Ne Kadar Sürer?

Rahmin alınması ameliyatı yani histerektomi, ortalama olarak 1-3 saat arası sürmektedir. Rahmin alınması ameliyatı, hastaya yapılacak işlemlere göre farklılık gösterebilmektedir.

Histerektomi Öncesi Süreç

Histerektomi ameliyatı öncesinde doktor, gerekli olan tüm bilgilendirmeleri hastaya yapacaktır. Hastanın endişelendiği veya sormak istediği bir konu varsa mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir. Histerektomi öncesinde hastanın, gerekli olan tüm bilgileri eksiksiz ve doğru olarak doktoruna aktarması gerekmektedir. Ameliyat öncesi hazırlık sürecinde hastanın, gerekli olan tüm tahlilleri (kan tahlili, idrar tahlili vb.) vermesi gerekmektedir

Histerektomi Sonrası Süreç

Histerektomi ameliyatı sonrasında hastanın hastanede kalacağı süre, ne tür bir histerektomi ameliyatı geçirdiği ve ameliyatın nasıl geçtiği belirlemektedir.

Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon oluşma ihtimali çerçevesinde doktor, hastaya gerekli olan tüm bilgileri aktaracaktır ve gerekliyse de hastanın hastanede kalmasını isteyecektir.

istanbul-histerektom

histerektomi-neden-yapilir

Histerektomi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Rahmin alınması ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Hastada, ilk 6 hafta kadar vajinal akıntı olması normaldir. Bu süreç boyunca hijyenik ped kullanılması önerilmektedir.
  • Hijyene çok dikkat edilmelidir.
  • Ağırlık kaldırılmamalıdır.
  • Hasta, ilk 6 hafta içerisinde cinsel ilişkide bulunmamalıdır.
  • Hasta, duş alabilir.
  • Bu maddelere ek olarak doktorun talimatlarına eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.
Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

servikal-displazi-tedavisi
Servikal Displazi Tedavisi

Servikal displazi, pap smear testi sonucunda rahim ağzındaki hücrelerde anormal değiş…

Devamını Oku
laparoskopik-operasyonlar
Laparoskopik Operasyonlar

Laparoskopik operasyonlar, kadın hastalıkları ve doğum alanında ciltte herhangi bir k…

Devamını Oku
interstisyel-sistit-agrili-mesane-sendromu
İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu)

İnterstisyel sistit, mesanede herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmaksızın mesane duv…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?