Gebe Kalamama (Kısırlık) Nedir?
Gebe kalamama; tıp literatüründe infertilite, halk arasında ise kısırlık olarak tanımlanmaktadır. 1 yıl boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebelik saptanamadığında infertilite teşhisi konularak nedenleri araştırılmakta ve tedavi planlaması yapılabilmektedir.
İçindekiler
Kadın üreme sistemi oldukça karmaşık bir yapıdadır. Söz konusu sistemin kusursuz bir şekilde çalışması için fizyolojik, psikolojik ve biyokimyasal parametrelerin bir arada uyumlu şekilde çalışması gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda çeşitli etmenler ile üreme sağlığı ile ilgili problemler yaşanabilmektedir. Uzun süre gebelik beklendiği halde yaşanmaması durumunda nedenlerinin mutlaka araştırılması gerekmektedir.
İnfertilitenin Tanımı
İnfertilitenin tanımı; bir çiftin 12 ay boyunca düzenli ilişkiye girdiği ve korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamama durumudur. Söz konusu 12 aylık süre çiftler için psikolojik açıdan oldukça yıpratıcı olabilmektedir. Bu nedenle gebelik planlaması sürecinde mutlaka alanında tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ayrıntılı bir muayene süreci yaşanmalı, beslenme programı ve yaşam tarzı yeniden düzenlenmelidir.
Gebe Kalamama Nedenleri
Gebe kalamama nedenlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
- Rahimde yapısal bozuklukların varlığı
- İdeal kilonun üzerinde ya da altında olma
- İleri yaş (35 yaş üstü)
- Erken menopoz
- Adrenogenital sendrom
- Alkol ve sigara tüketimi
- Çeşitli ilaçların kullanımı
- Tiroid hormon bozuklukları
- Polikistik over sendromu
- Tüplerin kapalı olması ya da tıkanmış olması
- Rahimde yapışıklık (Asherman sendromu)
Yukarıda kadın kaynaklı gebe kalamama nedenlerinden söz ettik. Gebe kalamama erkek kaynaklı da olabilmektedir ve bunun nedenleri de aşağıdaki şekildedir;
- Azospermi (hiç sperm olmaması)
- Oligospermi (sperm sayısının azalması)
- Sperm hareketliliğinin yetersiz olması
- Varikosel
- Alkol ve sigara tüketimi
Ne Zaman Doktora Başvurmalıyız?
Gebe kalamama, bir yıl boyunca denedikten sonra olmaması durumunda bir sorun haline dönüşür. Gebe kalamama yaş faktörünün etkili olduğu bir durumdur. 35 yaşından genç kişiler, düzenli şekilde ilişkiye girerek gebe kalma şansını arttırmalılardır. Eğer bir seneyi geçmişse ve gebeliğe engel herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa doktora başvurma zamanı gelmiş demektir.
Eğer 35 yaş üzerindeyseniz veya regl dönemlerinizde gecikmeler yaşanıyorsa, çiftlerden birinin bir sağlık sorunu varsa 1 yıl denemeyi beklemeden doktora başvurabilirsiniz.
Gebe Kalamama Tedavisi Nasıldır?
Gebe kalamama tedavisi, neden gebe kalınamadığı ile bağlantılı şekilde ilerler. Hem kadın hem erkek, gebeliğin gerçekleşememe nedenleri açısından muayene edilmelidir. Kısırlık birçok nedenle oluşabilir. Sorunun ne olduğu doktor tarafından belirlendiği zaman buna göre bir tedavi planlaması yapılır.
Gebe kalamama yani infertilite tedavisinde kadının adet dönemiyle ilgili yumurtlama ve aşılama tedavisi yapılabilir. İnfertilitenin nedenleri yumurtlama ve aşılama tedavisi ile çözülemiyorsa, erkekte de sperm kalitesi-sayısı azlığı gibi sorunlar yaşanıyorsa tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Tüp bebek tedavisi süreci diğer yöntemlere göre daha zordur.
Gebe kalamama (kısırlık) ile ilgili ayrıntılı bilgi için, 0 532 638 35 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Hiçbir Sorun Yokken Neden Hamile Kalınmaz?
Hamile kalamamanın sebepleri arasında yumurtlama düzensizlikleri, üreme sisteminde var olan yapısal sorunlar, düşük sperm sayısıya da altta yatan tıbbi bir problemler gibi birçok olası sebep vardır.
Hamile Kalamayan Kadınlar Ne Yapmalı?
Hamile kalamamanın sebepleri arasında pek çok faktör sayılabilir. Bu durumu yaşayan kadınlar sorunun çözümü için profesyonellere güvenmelidir. Çünkü kısırlık kişinin kendisinin çözebileceği bir problem değildir.. Bu sorunu yaşayan kadınlar bir kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır.
3 Ay Hamile Kalamamak Normal mi?
Fertil yani doğurgan olan, yani gebelik oluşturma potansiyeli olan bir çiftin korunmasız bir regl döngüsünde yeterli sayıda ilişkiye girmesi durumunda kadının gebe kalma şansı ortalama %20-25'tir. Böylece gebeliği planlayan bir çiftin bunu 4-5 ayda başarması beklenmektedir.
Düzenli Adet Gören Biri Neden Hamile Kalamaz?
Kadın ile ilgili sebeplere baktığımızda da yumurtlama bozuklukları yani düzenli olarak adet görememe, yumurta kapasitesinin azalması, tüplerin tıkanık olması, rahim içi yapışıklıklar, endometriozis denen rahim içine ait hücrelerin rahim dışındaki dokularda da yer alarak kistik kanamalı yapılar oluşturması gibi sebepleri vardır.
Kısırlık Nasıl Anlaşılır?
Kısırlığın özel bir belirtisi yoktur. Düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içine gebelik oluşmaması durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilmektedir.
Tüm Yorumlar