Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon)

Doğum sonrası depresyon (Postpartum depresyon), yeni anne olan kadınların büyük bir kısmında görülmektedir. Annelik hüznü olarak da adlandırılmakta olan bir durumdur. Ruhsal dalgalanmaların yaşanmakta olduğu bir dönem olarak tarif edilebilmektedir. Beklenmekte olan ve anormal kabul edilmeyen bir durumdur. Genellikle kısa süre içerisinde tedavisi gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık 2 hafta süren ve sonrasında biten bir durumdur. Ancak 2 haftadan uzun sürer ise depresyon olarak adlandırılmaktadır.

Belirtiler hafif düzeyde ise tedavi edilmesine gerek duyulmamaktadır. Fakat belirtiler ciddi düzeyde olduğunda mutlaka tedavi yapılması gerekli görülmektedir. Bu dönemin oldukça dikkatli geçirilmesi hem anne hem de bebek açısından daha iyi olmaktadır.

Doğum Sonrası Depresyon Nedir?

Doğum Sonrası Depresyon Nedir? Doğum sonrası dönemde kadınların büyük bir kısmında annelik hüznü olarak da isimlendirilmekte olan annelik hüznü durumu oluşum göstermektedir. Bu sorun bazen kısa sürmekte bazen de uzun süre boyunca devam etmektedir. Kadınların bir kısmında 2 hafta sürdüğü ve herhangi bir tedavi yapılmadan iyileşme gösterdiği bilinmektedir. Fakat belirli bir kesimde ise bu depresyon süreci 2 haftayı aşabilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka tedavi uygulanması gerekli görülmektedir.

Annelik hüznü olarak da bilinmekte olan bu durum geçici bir tablodur ancak kadını hem fiziksel hem de duygusal açıdan yormaktadır. Sürecin iyi bir şekilde atlatılabilmesi için destek alınması uygun görülmektedir.

dogum-sonrasi-depresyon-belirtileri

dogum-sonrasi-depresyon-olcegi

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir? Doğumdan sonra gerçekleşmekte olan bu durumdan kaynaklı olarak bazı belirtiler oluşum göstermektedir. Belirtiler ise genellikle depresyon ile aynı belirtilere sahiptir. En az iki hafta boyunca bu belirtiler devam etmektedir. İlk olarak iştah ve uyku değişimlerinin yaşandığı görülmektedir. Dikkatin toplanmasında oldukça zorlu bir süreç yaşanabilmektedir. Aynı zamanda istek kaybı, bitkinlik, enerji azlığı, suçluluk hissi, intihar gibi durumların yaşanma ihtimali de bulunmaktadır.

Bu belirtilere ek olarak anne hem bebekle hem de kendisi ile ilgilenmediğinden dolayı suçluluk hissi yaşayabilmektedir. Bazı annelerde ise yabancılaşma durumu meydana gelebilmektedir. Annenin durumuna bağlı olarak belirtiler değişim gösterebilmektedir.

Postpartum Depresyon Yaşayanlar için Öneriler

Postpartum depresyon olarak da bilinen doğum sonrası depresyon, yeni anne olan kadınların sıkıntılı bir süreçten geçmesine neden olmaktadır. Doğum yaptıktan sonra başlamakta olan bu dönem bazen iki hafa bazen de daha uzun süre devam etmektedir. Genellikle de tedavi edilmesine gerek kalmadan yaklaşık 2 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Fakat bazı kadınlarda bu sürecin daha uzun süre boyunca devam ettiği gözlemlenmektedir. Eğer uzun süre devam eden ve iyileşme göstermeyen bir durum mevcut ise mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği takdirde daha olumsuz bir durumun ortaya çıkma ihtimalinde artış yaşanmaktadır.

postpartum-depresyon-nedir

postpartum-depresyon-ne-kadar-surer

Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi

Doğum sonrası depresyon tedavisi için terapi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Bu süreçte doğru bir şekilde tedavi uygulanması hastanın iyileşme süresini kısaltabilmektedir. Bu sayede annenin hem bebeği hem de kendisi ile sağlıklı bir şekilde ilgilenmesine olanak sağlanmaktadır. Tedavi süreci ise hastanın durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Bazı hastaların durumu ağır olabildiğinden dolayı daha uzun bir tedavi sürecinden geçmeleri gerekebilmektedir. Hastaların bazılarında ise oldukça kısa süre içerisinde tedavi gerçekleştirilmektedir. Bu durum kişiden kişiye değişim göstermektedir.

Eğer 2 haftadan çok daha uzun süren ve hiçbir şekilde iyileşme belirtisi görülmeyen bir durum mevcut ise kesinlikle tedavinin gerçekleştirilmesi ve hastanın hayat kalitesinin artırılmasına olanak sağlanmaktadır. Böylelikle bebekle daha sağlıklı bir şekilde vakit geçirebilmektedir.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sezeryan
Sezaryen

Sezaryen ile doğum, doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede aneste…

Devamını Oku
dusuk-nedir
Düşük

Düşük, tıp literatüründe abortus olarak bilinmektedir. Düşük, gebeliğin 20.haftasında…

Devamını Oku
ayrintili-ultrason
Ayrıntılı Ultrason

Ayrıntılı ultrason, detaylı ultrason olarak da isimlendirilmektedir. Hamilelik (gebel…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?