Ortalama 40 hafta süren gebelik süreci, doğum ile son bulmaktadır. Gebelik süreci, anne adayları ve baba adayları için oldukça heyecanlı geçen, fakat bir o kadar da akıllarda soru işareti bırakabilen bir süreçtir. Doğum ağrısı da bu soru işaretlerinden biridir.
İçindekiler
Doğum sancısı, doğumun yaklaşmakta olduğunu haber vermek ile birlikte her kadında farklı şiddette ve sıklıkta yaşanmaktadır. Gebeliğin son dönemlerinde açığa çıkan, doğuma yaklaştıkça sıklaşan ve uzun süren doğum sancılarının belirtilerini pek çok anne adayımız merak etmektedir.
Bu yazımızda doğum sancılarından, yalancı kasılmalarından (Braxton Hicks) ve doğum sancısının aşamalarından bahsedeceğiz.
Doğum Ağrısı Nedir?
Doğum ağrısı, doğumun yaklaşmakta olduğunun habercisi olmak ile birlikte her anne adayında farklı şiddet ve sıklıkta yaşanmaktadır. Doğum sancısı, rahmin yani literatürdeki adı ile uterusun, bir kasılıp bir gevşemesi sonucu oluşmaktadır. Doğumun gerçekleşmesi için bebeğin, rahim ağzı ile birlikte doğum kanalının da genişlemesi gerekmektedir.
Rahimde oluşan kasılmalar sonucunda anne adayı, doğum sancısı hisseder ve bunun sonucunda doğum kanalının genişlemesi sağlanmaktadır. Doğum sancıları, her kadın için farklılık göstermektedir. Ayrıca doğum sancılarının en belirgin iki özelliği ise düzenli aralıklarla gerçekleşmeleri ve zamanla birlikte artmalarıdır.
Braxton Hicks ise halk tabiri ile yalancı kasılma olarak adlandırılmaktadır. Yalancı kasılmalar; 30-45 saniye aralığında hissedilen, doğuma hazırlık rolü üstlenen ve gerçek doğum sancılarına kıyasla daha düzensiz ve ağrısız olan kasılmalardır.
Doğum Sancısı/Ağrısı Her Kadında Neden Farklıdır?
Dinlediğiniz doğum deneyimlerinin tamamı birbirinden farklı olabilir. Kimi anne çok kolay doğum yapmış kimisi de oldukça zorlanmıştır. Kasılmaların şiddeti ve süresi kadından kadına farklılık gösterdiği gibi doğum sancısı da farklılık göstermektedir. Bunun nedeni ise her kadının acı eşiğinin birbirinden farklı olmasıdır.
Doğum Ağrısı Nasıl Olur?
Yalancı olmayan doğum sancısı, rahim ağzının açılmasına ve doğumun gerçekleşmesine büyük katkı sağlamaktadır. Doğum sancısı, tüm gebelik süresince hissedilen ağrılardan çok farklıdır. Doğum sancıları; düzenli, uzun süreli ve çok şiddetlidir. Ayrıca gerçek doğum sancısı ile yalancı doğum sancısı (Braxton Hicks) arasındaki belirgin farklardan biri ise gerçek doğum sancısının pozisyon değiştirince ya da ilgili bölgeye masaj uygulayınca geçmemesidir.
Doğum sancılarının vücudun nerelerinde olduğu da kadınlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Doğum sancıları, ilk olarak karın bölgesinde hissedilir ve ardından sırt bölgesine doğru genişlemektedir. Bazı kadınlarda ise doğum sancısının ilk olarak sırt veya bölgesinde başlayıp ardından karın bölgesine geçiş yaptığı da görülmektedir.
Doğum Sancısı Aşamaları Nelerdir?
Doğum sancılarının aşamalarını aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:
- Erken Doğum Sancısı: Bu süreç 6 saat veya daha uzun sürebilmektedir. Rahim ağzı 3 santimetreden 4 santimetreye açılmakta; 5 ila 20 dakikada bir gelen ve 30-60 saniye süren kasılmalar yaşanmaktadır. Kasılmalar giderek sıklaşmakta ve şiddetlenmektedir.
- Aktif Doğum Sancısı: Bu süreç 2 – 8 saat arası sürmektedir. Rahim ağzı 7 santimetre açılmıştır. Hekiminiz bu süreçte uygun görürse ağrı kesici ya da epidural uygulayabilmektedir.
- Doğuma Geçiş Sancısı: Bu süreçte rahim ağzı 10 santimetreye kadar açılmaktadır ve 1 saat kadar sürmektedir. Kasılmalar; sırtta, kasıkta ve uyluklarda da hissedilebilmektedir.
- Bebeği İtme Sancıları: Bu süreç birkaç dakika da birkaç saat de sürebilmektedir. Bebeği vajinadan dışarı çıkarmak için oldukça güçlü bir ağrı ve baskı hissi oluşmaktadır. Bu aşamada bebeğin başı gelmektedir.
- Plasenta Sancısı: Bebeğin dışarı çıkmasından sonra plasentanın da çıkma sürecinde hissedilen ağrıdır. Bu süreç genellikle bebeğini kucağına henüz alan anneler tarafından hissedilmemektedir.
Doğum Sancısının Diğer Ağrılardan Farkı Nedir?
Doğum sancısı, sürecin gerektirdiği normal bir histir. Diğer ağrılar ise yaralanma ya da hastalık belirtisi olabilmektedir. Doğum sancısı diğer ağrılara oranla daha kısa sürmektedir ve genellikle 24 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Doğum sancısı, aynı zamanda kademeli olarak şiddetlenmekte ve belirli aralıklar ile hissedilmektedir.
Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?
Doğumun başladığı, her kadında farklı belirtiler ile anlaşılabilmektedir. Ayrıca doğumun gerçekleşmesine yardımcı olan doğum sancısı da her kadında farklılık göstermektedir. Gebelik süreci 9 ay 10 günlük (40 haftalık) bir süreçtir ancak bu sürecin son 4 haftasında herhangi bir zamanda doğum başlayabilmektedir. Bu nedenle doğum belirtilerinin öğrenilmesi ve gerekli hazırlıkların yapılması önerilmektedir.
Doğum belirtilerini aşağıdaki şekilde maddeleştirebiliriz:
- Sürekli yaşanan kasılmalar ve doğum sancıları: Bu kasılmaların şiddeti azalmamaktadır ve doğum belirtileri arasında en önemlisidir. Anne adayı hareket ettiğinde kasılmaların artması ya da hareketsiz durduğu halde kasılmalar azalmıyorsa muhtemelen doğum başlamış demektedir.
- Sırtta başlayan ve yayılan doğum sancıları: Sırtta başlayan sancılar düzenli aralıklar ile geliyor ve vücudun diğer kısımlarına yayılıyorsa doğum başlamış demektir.
- Pembe ya da kanlı nişan gelmesi: Bu durum, 24 saat içerisinde ya da 2-3 gün içerisinde doğumun başlayacağı anlamına gelmektedir.
- Su gelmesi: Su kesesinin yırtılması sonucunda gelmektedir. Bu durumda mutlaka hastaneye gidilmelidir.
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Doğum belirtileri daha önce de belirttiğimiz gibi doğumdan 4 hafta öncesinde başlayabilmektedir.
Bu belirtiler:
- İshal,
- Sırt ağrısı,
- Sümüksü tıkacın kaybolması ya da vücuttan atılması,
- Pembe ya da kanlı nişan,
- Vajinal akıntı,
- Kilo alımının durması ya da kilo verme,
- Bebeğin leğen kemiğine inmesi,
- Yalancı kasılma olarak bilinen Braxton Hicks kasılmalarının şiddetlenmesi,
- Doğum sancılarının başlamış olması.
Doğum sancısı, doğum çeşitleri ve doğum süreci hakkında detaylı bilgi edinmek için 0 532 638 35 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Tüm Yorumlar