Doğum Kontrol

Günümüzde pek çok farklı doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanması ile birlikte istenmeyen gebeliklerin önüne geçilebilmektedir. Gebelikten korunmak için hem kadına hem de erkeğe uygun görülen korunma yöntemleri uygulanmaktadır. Doğum kontrol hapları bu noktada oldukça popüler yöntemlerden biridir. Bu haplar östrojen ve progestrojen hormonlarını içermektedir. 21 gün boyunca hap içildiğinde yumurtalama durmaktadır. Aynı zamanda rahim içerisindeki salgıyı koyulaştırmakta ve spermin içeriye girme olasılığını en aza indirgemektedir. Bununla birlikte rahimi gebeliğe uygun bir hale getirmemektedir.

İlaçlar bırakıldığında ise bir ay içerisinde her şey eski haline geri dönmektedir. Başarı oranı yüksek olan haplar oldukça popülerdir fakat bunların dışında da farklı doğum kontrol yöntemleri bulunmaktadır.

Doğum Kontrol Nedir?

Doğum Kontrol Nedir? Geçici veya kalıcı olarak hamileliği engellemek ve gebelik ihtimalini azaltmak amacıyla çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır. Bu duruma doğum kontrol ismi verilmektedir ve çeşitli araç gereçlerle ya da ilaçlar ile gebelik önlenmektedir. İlk olarak bazı doğal yöntemler bulunmaktadır. Bunlar erkeğin dışarı boşalması veya kadının vajinal duş almasıdır. Bu yöntemler sıkça kullanılmaktadır fakat gebelik oluşturma ihtimali diğer yöntemlere oranla daha fazladır. Bundan dolayı sadece bu yöntemlerin uygulanması önerilmemektedir.

Doğal yöntemlerin dışında bariyer ve hormonal yöntemler bulunmaktadır. Bunlar doğal yöntemlere oranla daha etkilidir. Bariyer yöntemler arasında prezervatif kullanımı, kadın prezervatifi, spiral yer almaktadır. Hormonal yöntemler arasında ise doğum kontrol ilaçları bulunmaktadır.

Bu yöntemler arasında etkisi en az olan doğal yöntemlerdir. Genellikle bariyer ve hormonal yöntemlerin etki oranı daha yüksektir. Bundan dolayı gebelik istenmediği durumlarda bunlara başvurulması önerilmektedir. Her doğum kontrolünde gebe kalma ihtimali bulunabilmektedir ancak bu durum ile nadiren karşılaşılmaktadır. İhtimal fazlasıyla düşüktür.

dogum-kontrol-neden-yapilir

dogum-kontrol-nedir

En İyi Doğum Kontrol Nasıl Yapılır?

En İyi Doğum Kontrol Nasıl Yapılır? Gebeliği büyük oranda önleyen yöntemler arasında hormonal yöntemler bulunmaktadır. Doğum kontrol aşıları, doğum kontrol hapları bu durumda oldukça ön planda yer almaktadır. Büyük oranda gebelik oluşumu engelleyen yöntemlerdir. Eğer hiçbir zaman çocuk istenmiyor ise erkekler için kısırlaştırma ve kadınlar için de tüplerin bağlanması yöntemlerine başvurulabilmektedir. Neredeyse %100 etkili yöntemlerdir ve geri döndürülememektedir. Fakat bu yöntemlerin cinsel yolla bulaşmakta olan hastalıkları engelleme ihtimali bulunmamaktadır. Aynı şekilde doğum kontrol hapları da bu hastalıkları önlememektedir.

Eğer hem doğum kontrolü hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklar engellenmek isteniyor ise prezervatif kullanımı önerilmektedir. Fakat prezervatif, her hastalığa karşı korumamaktadır. Bundan dolayı oldukça dikkatli hareketli edilmesi gerekmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır. Bazı yan etkileri olabilmektedir. Oldukça eski bir yöntem olan ve doğal doğum kontrolü olan geri çekme yöntemi ise eğer doğru uygulanır ise etki edebilmektedir. Diğer kontrollere oranla daha düşük bir etkiye sahiptir.

dogum-kontrol-onemi-nedir

dogum-kontrol-yapilmazsa-ne-olur

Doğum Kontrolü Nasıl Yapılır?

Doğum Kontrolü Nasıl Yapılır? Gebelik istenmeyen durumlarda bazı yöntemlere başvurulmaktadır. Bunlar doğal yöntemler, bariyer yöntemler ve hormonal yöntemler olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Doğal yöntemlerin bu noktada etkisi azdır ancak bariyer yöntemler ve hormonal yöntemler gebeliğin önlenmesine büyük oranda etki sağlamaktadır. Daha sık tercih edilen bariyer yöntemler arasında prezervatif, kadın prezervatifi ve spiral yer almaktadır. Bunun yanı sıra hormonal yöntemler arasında ise doğum kontrol hapları ve doğum kontrol iğneleri ön plana çıkmaktadır. Bunların uygulanması ile birlikte istenmeyen bir gebelik oluşması büyük oranda önlenmektedir.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dusuk-nedir
Düşük

Düşük, tıp literatüründe abortus olarak bilinmektedir. Düşük, gebeliğin 20.haftasında…

Devamını Oku
sezeryan
Sezaryen

Sezaryen ile doğum, doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede aneste…

Devamını Oku
agrisiz-dogum-epidural-anestezi
Ağrısız Doğum (Epidural Anestezi)

Ağrısız doğum, epidural anestezi yolu ile anne adayının herhangi bir ağrı,sızı veya a…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?