Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Öncelikle  temas ile birlikte bulaşan 30’dan fazla bakteri, virüs ve parazit bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının tedavisi bulunmakta iken bazılarının ise hiçbir tedavisi bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu hastalıklardan bazıları ise çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Bundan dolayı da pek çok uyarı yapılmakta ve  ilişki esnasında korunmanın gerekliliği vurgulanmaktadır. Fakat korunma yöntemi bazı hastalıkların bulaşmasını engellemekte bir bariyer oluşturmamaktadır. Bundan dolayı da çok dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Hastalıkların belirti verme süresi ve ortaya çıkmakta olan belirtiler bulaş türü, bulaş süresi, mikroorganizmanın türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu ve bireyin bağışıklık durumu gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak değişim göstermektedir. Enfeksiyonlar ise tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Önlem alınmadığı durumlarda bulaşma ihtimali olan hastalıklar arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bel soğukluğu
  • Frengi
  • Üretrit
  • Siğil
  • Uçuk
  • Hepatit B
  • HIV AIDS
  • Trikomonas
  • Herpes Simpleks Virüsü HSV
  • Treponema Pallidum

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır? Genital bölge teması ile birlikte bulaşma ihtimali olan bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar genellikle birden fazla partnerin bulunduğu durumlarda ortaya çıkar ve bireylerin sağlığını tehdit etmektedir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında korunmasına rağmen bulaşma ihtimali bulunmaktadır. Oldukça tehlikeli olan bu durumun mutlaka dikkate alınması ve buna önlem alınarak ilerlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hayatın sonlanmasına neden olabilmektedir.

Hastalıklar çok büyük bir ihtimal ile birliktelik esnasında bulaşmaktadır. Fakat nadiren farklı şekillerde de bulaşma ihtimali olabilmektedir. Buna kirli tuvaletler, ortak havlu kullanımı gibi durumlar örnek gösterilebilmektedir. Bu şekilde de bulaşma ihtimali bulunan bu hastalıkların dikkate alınması ve kişinin kendini olabildiğince koruması önerilmektedir.

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklardan-korunma-yollari

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir? Belirtiler, her hastalıkta kendini farklı şekillerde ortaya çıkarabilmektedir. Bu durum hastalıktan hastalığa ve hastadan hastaya değişim göstermektedir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan bel soğukluğu genellikle bulaştıktan sonra 3 gün içerisinde idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrar yolunda kaşıntı gibi durumların oluşmasına neden olmaktadır. Genellikle ateş çıkmasına neden olan bir durum değildir. Bunun dışında HPV ise kendini siğil ile gösterebilmektedir. Ancak HPV pek çok farklı türe sahip olduğundan dolayı yalnızca belirli türleri siğil oluşturmaktadır.

Bağışıklık sistemi düşük olan kişileri daha çok etkilemekte olan hastalıklardır. Bu noktada ise kişinin kendini çok dikkat etmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekmektedir. Bunun dışında bazı hastalıklarda genital bölgede şişme, kızarıklık, yanma, kuruluk, kaşınma gibi durumlar da görülebilmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Cinsel temas esnasında prezervatif kullanılması önerilmektedir ancak prezervatif her hastalık için önerilen bir durum değildir. Çünkü bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prezervatif kullanılmasına rağmen bulaşmaktadır. Bundan dolayı genellikle tek partnerli bir hayat önerilmektedir. Bu sayede bulaşma ihtimali büyük oranda azalmaktadır.

HPV gibi cinsel temasla bulaşan enfeksiyonların riski, HPV aşısıyla önlenebilir hale gelmiştir. Hastalıklardan korunmak için hem sizin hem partnerinizin rutin sağlık kontrollerinizi yaptırıyor olmanız da önemli bir korunma yöntemidir. Böylelikle herhangi bir hastalığın erken teşhisi konulabilir ve tedavisi erkenden başlanabilir.

hpv-asisi-nedir

cinsel-yolla-bulasan-hastaliklar-belirtileri

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan her hastalığın farklı tedavi yöntemleri olabilmektedir ancak hastalıklardan hepsinin tedavisi bulunmamaktadır. Bazılarının herhangi bir tedavisi yoktur ve bu durum ise kişinin hayatının tehlikeye girmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı da hastalığın bulaşmamasına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Genital siğillerin tedavisi kriyoterapi, koterle yakma gibi yöntemleri içerebilir. Hepatit B, C enfeksiyonlarının tedavisi de hastanın durumuna bağlı olarak bazı ilaç türleri bulunarak yapılmaktadır. Frengi, antibiyotik veya penisilin kullanılarak tedavi edilmektedir. Bu tedavi kişiye bağlı olarak değişebilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kansere Neden Olur mu?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların kansere dönüşmesi konusunda özellikle HPV ön plana çıkmaktadır. Çünkü bu hastalığın bazı türleri ilerleyen yıllarda kadınların rahim ağzı kanseri olmasına neden olmaktadır. Cinsel yolla bulaşan her hastalık kanser riski taşımamaktadır. Ancak kanser riskini azaltmak için cinsel sağlık önlemleri almak ve düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırmak gerekir.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

interstisyel-sistit-agrili-mesane-sendromu
İnterstisyel Sistit (Ağrılı Mesane Sendromu)

İnterstisyel sistit, mesanede herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmaksızın mesane duv…

Devamını Oku
servikal-displazi-tedavisi
Servikal Displazi Tedavisi

Servikal displazi, pap smear testi sonucunda rahim ağzındaki hücrelerde anormal değiş…

Devamını Oku
hpv-testi
HPV Testi

İstanbul HPV testi, yaygın bir şekilde siğillere ve özellikle de rahim ağzı kanserine…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?