Ayrıntılı Ultrason

Ayrıntılı ultrason, hamilelik döneminde yüksek çözünürlüklü görüntünün elde edilebildiği sistemlerin kullanıldığı bir tanı yöntemidir. Yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılmaktadır fakat zararlı radyasyon ışınları içermemektedir. Standart ultrason ile benzer biçimde iki boyutlu görüntüler elde edilmektedir. Fakat bu görüntülerin sayısı fazladır. Ardından üç ile dört boyutlu görüntülerin elde edilmesi sağlanmaktadır. Hamilelik döneminin üç farklı döneminde uygulanabilmektedir.

Üç boyutlu ultrason ile gelişme aşamasında olan bebek ve annenin üreme organları kontrol edilmektedir. Riskli bir hamilelik ise doğumsal kusurlar incelenmekte ve bebek ile alakalı bir problem varsa detaylı incelenmektedir. Dört boyutlu ultrason ise çok daha gelişmiş bir yöntemdir. Üç boyutlu ultrasonun hareketli versiyonudur. Fetüs ve çevre dokuların hareketi kontrol edilmektedir. Aynı zamanda bebeğin yüzü detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.

Kalbi ayrıntılı olarak inceleyen bir ultrason yöntemi de bulunmaktadır. Bebeğin doğuştan bir kalp problemi olup olmadığı kontrol edilebilmektedir. Fakat normal bir ultrasona oranla daha uzun sürebilmektedir. Detaylı olarak kalp kusurunun var olup olmadığı incelenmektedir. Beş boyutlu olan ultrason ise sık kullanıma sahip değildir. Henüz yaygınlaşmış bir ultrason olamadığından dolayı her yerde bulunamamaktadır. 4 boyutlu olan ultrasondan farkı ise gerçek ten renginde görüntüleme sağlaması olarak tanımlanabilmektedir.

Ayrıntılı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?

Ayrıntılı Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır? Öncelikle 11 ve 13 hafta arasında olan tüm gebelere detaylı bir ultrason ile bakılmaktadır. Bununla birlikte yine 18 ve 23 hafta aralığında olan tüm gebelere de bu yöntem ile birlikte inceleme yapılmaktadır. 24. hafta ve sonrasındaki dönemde ise detaylı olarak bakım her gebeye uygulanmamaktadır. Yalnızca yüksek riskli gebeliklerde uygun görülmektedir. Ultrason hem anne adayına hem de bebeğe zarar veren bir işlem değildir. Detaylı ultrason ile birlikte bebeğin anatomik yapısı ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir.

Bebekte herhangi bir sorun olup olmadığı araştırılmaktadır. Eğer bir sorun veya bir risk var ise bu durum önceden keşfedilmektedir. Buna uygun bir tedaviye erkenden başlanabilmektedir. Bundan dolayı ayrıntılı bir ultrasonun gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda bebeğin kalp atışları da dinlenmekte ve bir sorun olup olmadığı önceden fark edilmektedir.

ayrintili-ultrason-nedir

ayrintili-ultrason-ne-zaman-yapilir

Ayrıntılı Ultrason Kaç Dakika Sürüyor?

Ayrıntılı Ultrason Kaç Dakika Sürüyor? Ultrasonun çekilebilmesi için anne adayının aç olması gerekmemektedir. Genelde tok olması tercih edilmektedir. İnceleme 20 ile 40 dakika civarında sürebilmektedir. Ancak pozisyona bağlı olarak daha uzun da sürebilmektedir. Uygun pozisyon sağlanamamış ise birkaç hafta sonra yenide bakılabilmektedir. Aynı zamanda kalbin incelendiği ultrasonda uygulanabilmektedir. Bu ultrason diğerlerine oranla daha uzun süre incelenebilmektedir.

Ayrıntılı Ultrason Nedir?

Ayrıntılı Ultrason Nedir? Anne adayında veya bebekte oluşabilecek durumların detaylı olarak incelenmesidir. Bebek anatomik açından detaylı olarak incelenmekte ve herhangi bir sorunun olup olmadığı belirlenmektedir. Gebeliği sağlıklı devam edip etmediği kontrol edilmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin gelişiminin nasıl ilerlediği de incelenmektedir. Böylelikle gebeliğin sağlıklı olup olmadığı öğrenilmektedir. Bebeğin kalp atışları da kontrol edilmekte ve kalbinde bir sorun olup olmadığı anlaşılabilmektedir.

ayrintili-ultrason-neden-yapilir

ayrintili-ultrason-neden-onemlidir

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Yapılır?

Ayrıntılı Ultrason Nasıl Yapılır? 3 boyutlu, 4 boyutlu ve 5 boyutlu ultrasonlar bulunmaktadır. Ayrıca bebeğin kalbinin kontrol edildiği bir ultrasonda bulunmaktadır. Öncelikle anne adayına bir elbise giydirilmektedir. Ultrasonun yapılacağı bölgeye su bazlı bir jel sürülmektedir. Jel ile cihazın daha rahat hareket etmesi sağlanmaktadır. Ardından inceleme başlamaktadır. Ortalama 20 dakika ile 40 dakika arasında işlem devam etmektedir. Bu esnada gebeliğin normal ilerleyip ilerlemediği belirlenmektedir.

Sizden Gelenler
Hasta Yorumları
Tüm Yorumlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dogum-kontrol
Doğum Kontrol

Günümüzde pek çok farklı doğum kontrol yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanm…

Devamını Oku
dogum-sonrasi-depresyon-postpartum-depresyon
Doğum Sonrası Depresyon (Postpartum Depresyon)

Doğum sonrası depresyon (Postpartum depresyon), yeni anne olan kadınların büyük bir k…

Devamını Oku
sezeryan
Sezaryen

Sezaryen ile doğum, doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede aneste…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?